Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 258 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Kobiety, które wiedzą

wtorek, 02 maja 2017 22:28

IMG_1656.JPGhttp://www.zielarka.com.pl/

Szeptuchy,

                Zielarki,

                          Wiedźmy,

                                       Trenerki,

         czyli krótko mówiąc -kobiety obdarzone niezwykłymi zdolnościami przywracającymi zdrowie na wielu poziomach,

spotkały się na Zlocie Szeptuch w Makowie.

Wiele z nich znam z internetu, niektóre podziwiam ( kroczymy tą samą ścieżką ). Cieszę się, że istnieją i zechciały podzielić  się swą wiedzą.

okadzanie1.jpg

Katarzyna Miłochna-Mikulska-Zielarka pomysłodawczyni i organizatorka Zlotu,

Irena Mikulska- Kuchmistrzyni,

Hanna Zielicha- Świątkowska,

Anna Sokołowska- Wiedźma Anja Anna,

anja1.jpg

Anna Janicka Galant-life coach

IMG_1651.JPG

oraz pisząca ten test

Aleksandra Katarzyna Ilnicka- Zielarka.

okadzanie5.jpg

Na Zlocie obecnych było wiele innych kobiet, z którymi nie zdążyłam porozmawiać. Kasia Miłochna Mikulska planuje kolejną edycję za rok, więc spotkania i rozmowy przede mną.

Tym razem poprowadziłam swój ulubiony warsztat o paleniu ziół i okadzaniu, który to od zawsze wywołuje pozytywne emocje mimo korzystania z ogólnie dostępnych, legalnych produktów.

Był czad. Była Moc !!!

                                     I co najdziwniejsze- pogoda dopisała :-)

https://www.facebook.com/wmiejskiejkniei/

 

 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Paradoks pH, czyli dlaczego aby odkwasić organizm, trzeba jeść i pić również kwaśne?

niedziela, 09 kwietnia 2017 23:33

A do takich z pewnością należą:

       -cytryny

                  -grejpfruty

                            - kiwi

                                      -ocet jabłkowy

                                                      -kombucha

A na czym polega ów cud ?

Zawierają niewielkie ilości cukru,

który również jest  najczęstszą przyczyną nadkwasoty. Natomiast obecne w nich kwasy są w organizmie metabolizowane do soli takich jak cytrynian potasu, magnezu czy sodu.  

ocet-cydrowy.jpghttp://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/zywnosc-naturalna/ocet-cydrowy-bio-5

Jednak nie wszystkich kwaśnych owoców dotyczy ów proces.

Bo np.

Jabłka, pomarańcze, ananasy, mango, banany, gruszki, truskawki, czy czarne jagody ze względu na dużą zawartość cukru nie spełniają kryteriów odkwaszaczy. Są bogate w siarkę , chlor i fosfor, które to pierwiastki są wybitnie zakwaszają.

I niestety, mimo walorów smakowych i wielu innych zalet, słodkie owoce mogą stać się przyczyną poważnych schorzeń układu kostnego i pokarmowego.

-osteoporozy

-otyłości

-powstania stanów zapalnych związanych spowodowanych odkładaniem wapnia w nieodpowiednich miejscach (żyłach, mózgu, piersiach, nerkach, pęcherzu moczowym w postaci kamieni ).

Aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, którą specjaliści od żywienia określają na poziomie 7,30 – 7,45 pH , jako optymalną dla zdrowia,  należy zmniejszyć spożycie, a najlepiej w ogóle wykluczyć z diety- nabiał, mięso, słodycze, kawę, czarną herbatę, alkohol, produkty zbożowe.

 Znając życie i ludzkie słabości trudno wymagać od wszystkich osobników zamieszkujących kulę ziemską – takich wyrzeczeń, zwłaszcza jeśli nic w danym momencie  nie doskwiera i czujemy , że życie należy do nas. Jest to oczywiście kwestia świadomości i nie moją sprawą nakłanianie kogokolwiek do czegokolwiek zwłaszcza, że sama popełniam wiele błędów, które staram się naprawiać. Choć miewam okresy całkowitej abstynencji od niezdrowych produktów, przechodząc na dietę warzywno-owocową, która daje efekty spektakularne w postaci fantastycznego samopoczucia, utraty wagi, odmłodzenia organizmu i wielu innych bonusów, mam świadomość, że nie każdy obdarzony jest na tyle silną wolą aby przez 6 tygodni zrezygnować z pieczywa, nabiału, białka, tłuszczu, skrobi, mięsa.

Od lat oręduję temu prostemu sposobowi przywracania zdrowia, rozpropagowanego przez dr Ewę Dąbrowską. Tydzień temu po raz kolejny zaczęłam post ( bo tak również jest nazywana ta dieta). Czuję się wspaniale.

cialo-i-ducha-ratowac-zywieniem.jpghttp://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/ksiegarnia/cialo-i-ducha-ratowac-zywieniem

Równie skutecznie ustabilizowałam pH , kiedy do codziennej diety postanowiłam wprowadzić ----------->

KIEŁKI, gdyż w wyniku kiełkowania zmniejszeniu ulega ilość kwasu fitynowego w nasionach, zwiększając tym samym ich zasadowość. Poza tym , kiełki posiadając potencjał wzrostu, zawierają mega dawki witamin i minerałów.

kiełki.jpg

 KOKTAJLE  Z ZIELONYCH WARZYW ( CHLOROFIL)                                I ZASADOTWÓRCZYCH OWOCÓW np.:

-jarmużu

  -lucerny

    -młodego jęczmienia

     -avocado

       -alg (spirulina, chlorella)

         -kapusty, pomidorów

           -papryki

            -szpinaku

              -sałaty

                -buraków

                  -ogórków,

                    -rzodkiewki

                      -kalafiora

                        -selera

                          -marchwi

                             -bakłażana

lifepowder.jpghttp://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/suplementy-diety/lifepowder

NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH :

-migdały, orzechy laskowe, ziarna słonecznika i dyni, sezam, len, kminek

 

Szczególnie polecane kobietom, wprowadzenie do diety

FERMENTOWANYCH PRODUKTÓW SOJOWYCH,

przyczyni się nie tylko do odkwaszenia, ale również do wyregulowania gospodarki hormonalnej.

-natto,

-tofu,

-miso

-kiełki soi

-niesłodzone mleko sojowe

I oczywiście NAWADNIANIE ORGANIZMU.

                                  Zwłaszcza wodą o odpowiednim pH.

pH8,3.jpg

Życzę zatem sukcesów w wprowadzaniu korzystnych zmian. Nic na siłę oczywiście. Jeśli jednak zauważycie pozytywne rezultaty, to korzystanie z dobrodziejstw natury i eksperymentowanie z zielonymi roślinami, może stać się pasjonującą przygodą. Bowiem zrównoważone odżywianie stosowane na co dzień jest najskuteczniejszym sposobem na zdrowe życie.

    Istnieje jeszcze jedna opcja dla totalnie zapracowanych -odkwaszacz gotowiec przywracający równowagę kwasowo-zasadową ProDeacid

duo-odkwasz.jpghttp://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/suplementy-diety/prodeacid%C2%AEduolife-medical-formula

                                 Wybór należy do Ciebie .

 

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

12 powodów, aby nawiązać przyjaźń z żywokostem.

niedziela, 05 marca 2017 20:15

Ĺźywokost1.jpg

http://www.zielarka.com.pl

   Żywokost,

                     Symphytum officinale L,

                                                             Kosztywał

do niedawna składnik wielu preparatów aptecznych przeznaczonych do użytku wewnętrznego jednak ze względu na opublikowanie prac z zakresu toksykologii alkaloidów pirolizydynowych, których tak nawiasem mówiąc w żywokoście jest śladowa ilość. Stwierdzono bowiem, że alkaloidy pirolizydynowe odznaczają się wysoką toksycznością. Wycofano z obrotu farmaceutycznego zioło, którego wyciągi po podaniu doustnym :

1.wywierają korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit.

2.działają ściągająco, powlekająco i regenerująco.

3.pod ich wpływem następuje zmniejszenie lub zahamowanie mikrokrwawień z uszkodzonych naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym

4.zmniejszają się stany zapalne

5.następuje bliznowacenia ubytków spowodowanych wrzodem trawiennym

6.hamują proces zanikowy błon śluzowych żołądka i jelit u osób w wieku podeszłym

7.wykazano doświadczalnie, że pod wpływem wyciągów z żywokostu następuje zwiększenie liczby leukocytów obojętnochłonnych oraz pobudzenie mechanizmów obronnych, wyrażające się m.in. przyspieszonym wypełnianiem ubytków kostnych po złamaniach.

                        Ale to już było !!!

i obecnie jeśli sami nie wykopiemy sobie żywokostu na łące,

     możemy nabyć go drogą kupna  w sklepie zielarskim jako   surowiec              przeznaczony do okładów i użytku zewnętrznego.

korzeń-żywokostu-mielony.jpghttp://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/ziola/ziola-do-kapieli/korzen-zywokostu-mielony

Od zawsze zastanawia mnie zjawisko oficjalnego dopuszczania do użytku wziewnego produktu, bogatego w trucizny i substancje kancerogenne-papierosów, które w swoim składzie zawierają m.in.:

-nikotynę (pikuś w porównaniu z następnymi)

- arsen

-dichlorodifenylotrichloroetan czyli popularne DDT - owadobójczy środek wykorzystywany na szeroką skalę w latach czterdziestych, sprawca poronień, masowych uszkodzeń płodu i uszkodzeń układu nerwowego,

-cyjanowodór stosowany w okresie II wojny światowej przez hitlerowców

oraz rakotwórczy chlorek winylu, aceton wykorzystywany jako rozpuszczalnik do lakieru, formaldehyd używany jako substancja konserwująca, trujący metanol który w pierwszej kolejności uszkadza wzrok, kadm, ołów, rtęć, nikiel - metale ciężki o działaniu kancerogennym, szkodliwe pireny, naftyloaminy, uretany i wiele innych lotnych substancji toksycznym.

W porównaniu z tą mieszanką różnorodnych substancji,

                          nasz ŻYWOKOST 

jest wręcz cudownym remedium wspomagającym

            ludzki

                    organizm a jednak

                                                   „wykluczony” (sic!)

A co zawiera żywokost ?

-Kwas litospermowy, który posiada właściwości antygonadotropowe i ochronne na miąższ wątroby (hepatoprotekcyjne). Może mieć zastosowanie przy nadmiernym wytwarzaniu hormonów gonadotropowych z przysadki mózgowej.

-Inulinę o działaniu prebiotycznym.

-Allantoinę (1-3%), która pobudza regenerację tkanek, szczególnie nabłonkowej i działa przeciwzapalnie.

-Mukopolisacharydy

-Karoten

-Glikozydy fenolowe

-Kwas krzemowy

       oraz

          wapń, żelazo, mangan, kobalt, fosfor, witaminy B1, B2, B12, C i P

dzięki czemu od wieków stosowany był w leczeniu schorzeń układu         oddechowego i pokarmowego jako środek osłaniający błony śluzowe.

Sprawdził się w zatrzymywaniu biegunek. Przyśpiesza gojenie wrzodów żołądka, działa przeciwbólowo i rozkurczowo.

Jest znakomity w leczeniu jelita drażliwego. Hamuje drobne krwawienia z błon śluzowych.

   Obecnie dopuszcza  się jedynie stosowanie w postaci okładów i maści, które:

MAĹš-1.jpg

8. Przyspieszają gojenie ran i otwartych złamań,

    9. Regenerują  uszkodzone tkanki miękkie,

        10. Zmniejszają pozłamaniowe obrzęki

             11. Likwidują rozstępy.

                  12. Wygładzają zmarszczki.

Te ostatnie problemy , możemy potraktować np. własnoręcznie wykonanym         maceratem (olejem) żywokostowym,

lniany-z-Ĺźywok.jpg              http://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/kosmetyki-naturalne/kosmetyki-pielegnacyjne/olej-lniany-z-zywokostem

 

Jak samodzielnie wykonać regenerujący, przeciwbólowy , przeciwzapalny olej żywokostowy ?

 

Indiegrediencje :

 

-50g sproszkowanego korzenia żywokostu

 

-250ml oleju konopnego lub lnianego lub oliwy z oliwek

 

Naczynia :

 

Garnek

 

Słoik  o poj. 0,3-0,5 litra

 

Gaza

 

Sitko

 

Lejek

Butelka z ciemnego szkła o poj. 0,25 litra

Wykonanie:

Olej podgrzać na wolnym ogniu do temp. 500C. Do słoika wsypać zmielony korzeń żywokostu i zalać go podgrzanym olejem. Słoik dokładnie zakręcić, wymieszać jego zawartość przez potrząsanie. Umieścić go w ciemnym miejscu i codziennie przez dwa tygodnie potrząsać aby jak najwięcej substancji czynnych przedostało się do oleju. Po upływie 14 dni wyparzyć przygotowaną wcześniej  butelkę ,dokładnie ją wysuszyć,  lejek, sitko i gazę. Lejek wkładamy do butelki, sitko do lejka, gazę do sitka. Odstały olej przelewamy do butelki. Zakręcamy i używamy wedle potrzeb. Pozostały po maceracji żywokost możemy wykorzystać do peelingu mieszając go z cukrem lub solą. Możemy również dodać do posiadanego balsamu do ciała i wykonać przyjemny masaż.

maĹş-Ĺźywokost.jpg

A jak zrobić sobie maść żywokostową ?

 

Indiegrediencje:

 

-50ml oleju żywokostowego

 

-50g smalcu gęsiego

 

-50g smalcu wieprzowego

 

-30ml oleju rycynowego

-20 kropli olejków o działaniu przeciwbólowym , przeciwzapalnym. To może być kombinacja : goździkowy, imbirowy, cynamonowy, jałowcowy, geraniowy, pichtowy ( jeśli podejrzewamy uczulenie na którykolwiek z nich możemy go pominąć ).

Naczynia:

 -Garnek

 -Pojemniki do przechowywania maści

 

Przygotowanie:

 

Oleje (bez eterycznych) i smalce umieszczamy w garnku. Podgrzewamy do temp. 500C. Po odstawieniu z ognia dokładnie mieszamy dodając olejki eteryczne. Zawartość garnka przelewamy do wcześniej przygotowanych pojemników. Po ostygnięciu, wstawiamy maść do lodówki. Używamy wedle potrzeb.

 

Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie oleju bądź maści, możesz skorzystać z dostępnych , gotowych przetworów z żywokostu i po prostu kupić np.

-Olej żywokostowy z gojnikiem, który sprawdza się również jako kosmetyk do twarzy i rąk. Regeneruje i napina pomarszczoną skórę, skuteczna jest zwłaszcza na zmarszczki wokół oczu. Olej żywokostowy wspiera leczenie problemów związanych z tkanką kostną, odmrożenia, oparzenia, złamania, stłuczenia, skręcenia, naciągnięcia w mięśniach, trudno gojące się tkanki, owrzodzenia żylakowe nóg. Jest także wspaniałym kosmetykiem przeciwzmarszczkowym, odbudowuje tkankę i likwiduje przebarwienia. Ziele, które niewiarygodnie wspomaga odbudowę skóry i kości – żywokost. Użyty zewnętrznie jest bardzo szybko wchłaniany przez skórę właściwą, przez co niewiarygodnie szybko przyspiesza odbudowę zniszczonych komórek (dzięki obecności alantoiny).olej-zywokostowy-1.jpghttp://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/masci-zele-kremy-lecznicze/olej-zywokostowy-z-gojnikiem

 Żródła:

http://rozanski.li/769/symphytum-zywokost/

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywokost_lekarski

 


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

IGŁA

piątek, 24 lutego 2017 1:19

Może kojarzyć się ze strzykawką ,

                                                      z akupunkturą ,

           wojennym thrillerem z Donaldem Sutherlandem w roli głównej.

                                                       Mnie

z cudownym zapachem iglastych leśnych przestrzeni,

                                                                    z  wakacjami na wsi,

pieszymi rajdami górskimi szlakami,

świętami każdego roku,

                                   młodością, sprawnością,

poczuciem wolności, bezkresną przestrzenią

                                        i zielenią po horyzont.

Podprogowe skojarzenia mogą czynić cuda zwłaszcza jeśli są poparte rzeczywistymi właściwościami

           Igliwia picea Excela czyli Świerka pospolitego.

świerk2.jpghttps://unsplash.com/search/spruce

A ma się czym pochwalić dostojny świerk. Surowcami  leczniczymi, którymi są  igły świerka (Folium Abietis), młode pędy (Turio Abietis) oraz żywica (Resina Abietis). Nazwa „abietis” oznacza tu odniesienie zarówno do świerka pospolitego (Picea abies) oraz różnych gatunków z rodzaju jodła (Abies), zwłaszcza jodły pospolitej (A.alba).

świerk.jpg

https://unsplash.com/search/spruce

Igliwie oraz młode pędy zawierają duże ilości kwasu L-askorbinowego (witaminy C) oraz prowitaminę A i witaminę K. Ponadto żywica (obecna także w igliwiu i pędach), zawiera flawonoidy, antocyjany oraz liczne

                    kwasy (jabłkowy, bursztynowy).

 

Odwar z igliwia drzewa stanowi bogatą zawartość witaminy C wraz z flawonoidami, dzięki czemu działa wykrztuśnie i osuszająco na drogi oddechowe, a także rozkurczowo na mięsnie gładkie tchawicy i oskrzeli. Świerk pospolity ma działanie grzybobójcze  , wpływa na pobudzenie wydzielania soków  trawiennych oraz działa    przeciwzapalnie

                                                       na błonę śluzową

                                                          układu     pokarmowego.

swierkowy.jpg

Zaś w postaci olejku możemy go z powodzeniem użyć do

inhalacji i aromatyzacji powietrza- w stanach przeziębieniowych i podgorączkowych a także przy osłabieniu organizmu i infekcjach górnych dróg oddechowych

                                 oraz  do masażu

w stanach przeziębieniowych i podgorączkowych a także przy osłabieniu organizmu i infekcjach górnych dróg oddechowych.

 

Napotne i moczopędnie działanie  odwaru z igieł świerka, jest wykorzystywane w nieżycie układu oddechowego, a zwłaszcza w sytuacji gdy występuje flegma. Pomaga oczyszczać drogi oddechowe oraz usuwać ropną wydzielinę,  dzięki czemu lepiej się oddycha. Świerk

                             hamuje rozwój bakterii i grzybów.

Podobno w promieniu kilkunastu metrów od rosnących świerków tworzy się              strefa wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych.

 

Należy jednak ostrożnie stosować preparaty doustne, gdyż przesada może zaszkodzić.

maść_świerkowa.jpg

http://www.zielarka.com.pl

Natomiast maść w zależności od stężenia żywicy świerkowej ma szereg dobroczynnych właściwości. Jest bardzo skuteczna w leczeniu przeziębień, kataru i kaszlu. Wystarczy wsmarować ją w klatkę piersiową i plecy. Udrażnia drogi oddechowe. Wzmacnia i rozgrzewa w przypadku przemarznięcia. Poprawia krążenie i zwiększa ukrwienie skóry.

Jest pomocna w uśmierzaniu bólów mięśni, stawów i przy nerwobólach. Z dodatkiem wyciągu z arniki -dobrze sprawdza się przy wszelkich

                     kontuzjach,

                                siniakach

                                            i obrzękach.

Stosuje się ją również w leczeniu dolegliwości skórnych: stanów zapalnych, zakażeń bakteryjnych i grzybic. Sprawdza się przy wrastających paznokciach.

Przyspiesza gojenie się ran. Dobrze radzi sobie z chorobotwórczymi bakteriami Gram-dodatnimi i niektórymi typami bakterii Gram-ujemnych.   Okazuje się przydatna

                                  w wielu przypadkach łuszczycy.

świerkowa.pngżródła:

http://choroby-objawy-leczenie.pl/swierk-pospolity/

http://ziolawpelni.pl/masc-swierkowa-lesne-zloto/

http://www.glos24.pl/wiadomosci/33133-lecznicze-wlasciwosci-drzew-cz.2.-swierk-pospolity

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Jak stosować probiotyki, aby rzeczywiście działały dla naszego dobra ?

poniedziałek, 13 lutego 2017 2:17

Intestin_packshot.jpg

http://www.zielarka.com.pl

Probiotyki  najczęściej przyjmujemy w okresie jesienno-zimowym   Farmaceuci  proponują je nam  w  dobrej wierze jako niezbędny dodatek podczas kuracji antybiotykowych.  Kupujemy, bo gdzieś pod kopulłką świdruje nam wizja swędzącego penisa lub joni, które często po kilku antybiotykowych dniach mimo stosowania probiotyku, dają o sobie znać w mało komfortowy sposób.  Dlaczego tak się dzieje ? Bo probiotyk probiotykowi nierówny. Naprawdę kocham lekarzy, szczególnie tych obdarzonych wyobraźnią. Tych , którzy informują pacjenta, żeby nie łykać osłonowych bakterii  jednocześnie z antybiotykiem i że jeśli już skończyliśmy kurację  , nie przerywajmy co najmniej przez tydzień przyjmowania  probiotyku.  Pro bios z greckiego znaczy dla życia i ó w fakt jak najdobitniej świadczy, że robimy sobie dobrze.  

Czy zawsze  ?

Od chwili odkrycia penicyliny przez Aleksandra Fleminga –czyli  od ponad 60 lat,  w świecie bakterii,toczy się swoisty wyścig zbrojeń.

Drobnoustroje  bronią się , a w laboratoriach wytwarzane są  coraz   silniejsze antybiotyki , usiłujące pokonać  ich mutacje. Badania dotyczące oporności na  antybiotyki stały się największym wyzwaniem dla naukowców zajmujących się opracowywaniem nowych leków. Skutki  stosowania wielu z nich można porównać w mikroskali do efektów towarzyszących  wybuchowi  bomby atomowej. Bo antybiotyk zabija wszystko, nie działa wybiórczo tylko  na Mycoplasma pneumoniae,  Chlamydophila pneumoniae czy Bordetella pertussis. Po kilkudniowej, parotygodniowej kuracji, w naszym przewodzie pokarmowym pozostają zgliszcza . A   natura nie akceptuje próżni, wolne przestrzenie natychmiast zasiedlają błyskawicznie mnożące  się mikroorganizmy- GRZYBY.

Jeśli tak się zadzieje do pomocy zapraszamy  właśnie probiotyki.

biopron30.jpg

 

@http://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/biopron-9

Jaką osłonę stosować  aby zminimalizować skutki owej nierównej walki  i czy wszystkie probiotyki są sobie równe ?

Wybierając probiotyk, trzeba pamiętać, że nie wszystkie szczepy bakterii mają korzystny wpływ na organizm człowieka, dlatego należy się kierować wynikami badań, w których oceniano  skuteczność zawartych w nim szczepów bakterii.

Co ważne, wyników badań wykonanych na określonym szczepie bakterii nie powinno się przypisywać pozostałym  takim samym gatunkom bakterii, ponieważ każdy szczep ma własne unikalne cechy.

Prawidłowy opis szczepu probiotycznego powinien składać się z trzech części określających:

  1. Rodzaj (Genius) – Lactobacillus
  2. Gatunek (Species) – acidophilus
  3. Szczep (Strain) – LA‑5®
  4. pochodzenie od człowieka,
  5. możliwość przylegania do komórek nabłonka jelit (zdolność adhezji),
  6. trwała kolonizacja przewodu pokarmowego,
  7. brak metabolitów toksycznych dla człowieka,
  8. odporność na kwaśne środowisko żołądka oraz środowisko żółci,
  9. działanie antagonistyczne w stosunku do drobnoustrojów chorobotwórczych przewodu pokarmowego.

Tylko dla nielicznych szczepów bakterii kwasu mlekowego lub ich połączeń udokumentowano korzystne działanie zgodnie ze współczesnymi wymaganiami.

Często można spotkać w składzie nazwy gatunków bakterii np. Lactobacillus acidophilus, a nie nazwy szczepów bakterii np. Lactobacillus acidophilus LA‑5. Jeśli na opakowaniu danego preparatu producent nie podaje konkretnego szczepu, to można przypuszczać, że preparat nie zawiera bakterii probiotycznych.

Część obecnych na rynku preparatów probiotycznych, powinna być przechowywana w lodówce, ale są też takie, które możemy przechowywać w temperaturze pokojowej. Jest to niezwykle istotne przy wyborze preparatu, który zamierzamy zabrać ze sobą w podróż. Tylko niektóre szczepy były testowane z powodzeniem w temperaturze 30˚ C.

I to jest najwyższa półka , bo stosując  te, których nie zabija temp. 30˚ C, możemy mieć pewność, że robimy sobie dobrze.

Czym jeszcze charakteryzują się te dwa szczepy:

Bifidobacterium Lactis (BB‑12) – charakterystyka i działanie:

  • Szczep ludzki,
  • Potrafią przetrwać w układzie jelitowym,
  • Przylegają do błony śluzowej jelit,
  • Dobrze tolerowane we wszystkich badaniach przez wszystkie grupy wiekowe,
  • Działanie poparte próbami klinicznymi,
  • Odporne na kwas żołądkowy i żółć,
  • Szybka ponowna kolonizacja jelit po zastosowaniu kuracji antybiotykowej,
  • Stwierdzono, że razem z LA‑5 BB‑12 usuwają z jelit cholesterol,
  • Wpływają na wzrost aktywności fagocytarnej leukocytów krwi,
  • Stymulują układ odpornościowy.

Lactobacillus Acidophilus (LA‑5)- charakterystyka i działanie:

  • Szczep ludzki,
  • Potrafią przetrwać w układzie jelitowym,
  • Przylegają do błony śluzowej jelit,
  • Dobrze tolerowane we wszystkich badaniach przez wszystkie grupy wiekowe,
  • Stosowanie poparte próbami klinicznymi,
  • Odporne na kwas żołądkowy i żółć,
  • Mogą być produkowane na dużą skalę,
  • Niezwykle płodne,
  • Szybka ponowna kolonizacja jelit po kuracji antybiotykowej,
  • Działanie przeciwbakteryjne przez produkcje SCFA (krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe), nadtlenek wodoru i laktacynę B,
  • Działanie na pleśnie i grzyby (Candida, Penicillium, Mucor, Fusarium oraz inne).

Przeprowadzone badania wykazały, że nie tylko rodzaj drobnoustrojów zawartych w preparacie decyduje o jego skuteczności w walce np. z biegunką poantybiotykową. Bardzo ważna jest również ilość bakterii obecnych w kapsułce czy saszetce preparatu. Wg przeprowadzonych badań - dobowa minimalna skuteczna dawka bakterii wynosi 5 mld kolonii bakteryjnej (5 mld CFU lub 5 x10^9 CFU). Skrót CFU (ang. colony forming unit ) oznacza ilość pojedynczych jednostek tworzących kolonie bakteryjne.

Przykładowe preparaty i ich zawartość :

INTESTIN® Standaryzowana ilość bakterii w pojedynczej dawce Intestinu® (≥ 4 miliardów CFU) uwzględnia spadek ilości bakterii w czasie. Bifidobacterium animalis ssp.. lactis. BB‑12 ® i Lactobacillus acidophilus LA‑5®  to orginalne szczepy pochodzące z kolekcji kultur Chr. Hansena – duńskiego producenta szczepów probiotycznych o światowym zasięgu.

BIOPRON 9 - 4,5 mld CFU - B.bifidum, B.breve, B.longum, L.acidophilus, L.casei, L.plantarum, L.rhamnosus, L.lactis ssp. Lactis, S.thermophilus

 

Jak przyjmować probiotyki ?

Najlepszym efekty przetrwania probiotyków istnieją wówczas  gdy  przyjmujemy je  z posiłkiem lub chwilę przed. Nigdy na czczo! Sam posiłek powinien zawierać chociaż minimalną ilość tłuszczu, dobrze jest uwzględnić w nim nieco białka i błonnika. Warto też rozważyć kupno probiotyków w specjalnych kapsułkach dojelitowych, które są tak zaprojektowane by rozpuścić się dopiero w jelitach i dzięki temu będą chronić organizmy probiotyczne w drodze do jelit.

A podczas kuracji antybiotykowych ?

Leki osłonowe zawsze należy brać w pewnym odstępie czasu od przyjmowanego antybiotyku (najlepiej 2-3 godziny po przyjęciu leku). Leki osłonowe zawierają organizmy żywe: bakterie, które są tak samo wrażliwe na działanie antybiotyków, (czyli leków zabijających lub unieszkodliwiających bakterie), co bakterie chorobotwórcze. Przyjazne bakterie będące składnikiem leków osłonowych, przyjęte równocześnie z antybiotykiem zostaną najzwyczajniej - unieszkodliwione, i nie będą mieć szansy wykazania pozytywnego - osłaniającego działania.

inulina.jpg

Czym są prebiotyki ?

Prebiotyki to naturalne substancje lub wyciągi roślinne, które silnie wspierają i stymulują układ immunologiczny organizmu.  Zapobiegają powstawaniu nowotworów  Bakterie gnilne i fekalne znajdujące się w jelicie grubym wytwarzają substancje toksyczne, w tym kancerogenne. Badania wykazały, że podczas regularnego przyjmowania prebiotyków, rakotwórcze działanie tych złych bakterii w jelicie grubym zostaje zahamowane.

Prebiotykiem może być: błonnik, inulina, laktoza, i inne, ale nigdy nie są to bakterie. Prebiotykiem jest to co pomaga w rozwoju przyjaznych bakterii. Jeżeli preparat zwiera zarówno probiotyk jak i prebiotyk, wówczas nazywamy go SYNBIOTYKIEM.joyowoce.jpg

Czy probiotyki można podawać niemowlętom?

Tak, ale ale te preparaty, które  przeznaczone są  do bezpiecznego stosowania u niemowląt. Stanowczo, nie można podawać tak małym dzieciom probiotyków przeznaczonych dla osób dorosłych.

 

Czy probiotyki są bezpieczne dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących?

Tak - probiotyki mogą być bezpiecznie stosowane przez kobiety w ciąży, jak również karmiące. Co więcej - mówi się o pozytywnym efekcie stosowania probiotyków u kobiet w ciąży, ze względu na znaczne obniżenie ryzyka rozwoju alergii u dziecka.

Czy można stosować probiotyki, jeżeli nie były przechowywane w lodówce?

Część probiotyków ma napisane o konieczności przechowywania w lodówce, część można trzymać w temperaturze pokojowej. Uzależnione jest to od zaleceń producenta.

Probiotyki, na opakowaniu których jest napisane o konieczności przechowywania w miejscu chłodnym, należy przechowywać w lodówce (najlepiej na drzwiach). Jednakże jest dopuszczalne na czas ich brania trzymać poza lodówką (najczęściej jest to okres do 2 tygodni).

Jeżeli były trzymane poza chłodem, czas dłuższy np. 1 miesiąc, 2 miesiące, i więcej - probiotyki te nie nadają się już do stosowania.

joytopn.jpg

@http://www.zielarka.com.pl/sklep/produkty/suplementy-diety/joy-day-topinambur

Interesującą propozycją i alternatywą dla probiotyków sprzedawanych w postaci kapsułek , jest płynny koncentrat napoju probiotycznego Joy Day .

Koncentraty Joy Day zawierają znaczne ilości probiotycznych, żywych szczepów symbiotycznych bakterii (min 2×107 jtk/ml). Ich odpowiednio dobrany zestaw tworzy konsorcjum bakterii z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium, które zasila produkt swymi prozdrowotnymi metabolitami takimi jak witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne i antyoksydanty.

Składniki koncentratów napojów serii  JOY DAY wpływają na:

  • ułatwienie trawienia i pracy układu pokarmowego
  • procesy przemiany materii
  • układ odpornościowy
  • łagodzenie objawów alergii
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • poprawę perystaltyki jelit
  • zapobieganie biegunkom i zaparciom
  • neutralizację toksyn wytwarzanych w organizmie przez drobnoustroje patogenne
  • poprawę krążenia krwi i wzmocnienie naczyń krwionośnych
  • poprawę aktywności fizycznej i umysłowej
  • poprawę wyglądu skóry
  • spowalnianie procesów starzenia komórek


Skład podstawowy wszystkich koncentratów: kompleks żywych i aktywnych szczepów bakterii probiotycznych (66,7%) (PEŁNA IDENTYFIKACJA SZCZEPÓW)ekstrakt procesu fermentacji roślin ziołowych, warzyw i owoców (33,3%) w zależności od odmiany koncentratu ( Chmiel, Głóg, Topinambur, Owoce lasu, Mięta).

  1. Lactobacillus casei LMG P-17504
  2. Lactobacillus plantarum LMG P-21020
  3. Lactobacillus plantarum LMG P-21021
  4. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LMG P-21905
  5. Lactobacillus acidophilus LMG P-21904
  6. Lactobacillus rhamnosus LMG P-21380
  7. Lactobacillus rhamnosus LMG P-23699
  8. Lactobacillus rhamnosus DSM 16605
  9. Lactobacillus fermentum
  10. Lactobacillus lactis
  11. Bifidobacterium breve LMG P-17500
  12. Bifidobacterium breve LMG P-17501
  13. Bifidobacterium animals ssp. lactis LMG P-17502
  14. Bifidobacterium longum DSM 16603
  15. Streptococcus thermophilus LMG P-21908
  16. Streptococcus thermophilus LMG P-17225

 joygłóg.jpg

Koncentraty napojów probiotycznych serii JOY DAY, to jedyne polskie koncentraty takich napojów.
Uzyskiwane są poprzez całkowicie naturalny proces fermentacji.
Nie wymagają pasteryzacji.
Są bez konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, słodzików i bez dodatku cukru.

Badania koncentratów napojów probiotycznych serii JOY DAY wykonane przez Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolnego w Warszawie wykazały między innymi, że koncentrat zawiera aż 12 związków antyseptycznych i prozdrowotnych. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa wykazały właściwości antyoksydacyjne tych koncentratów probiotycznych.

Koncentraty zawierają znaczne ilości probiotycznych, żywych szczepów symbiotycznych bakterii (min 2×107 jtk/ml). Ich odpowiednio dobrany zestaw tworzy konsorcjum bakterii z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium, które zasila produkt swymi prozdrowotnymi metabolitami takimi jak witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne i antyoksydanty.

Składniki koncentratów napojów serii  JOY DAY wpływają na:

  • ułatwienie trawienia i pracy układu pokarmowego
  • procesy przemiany materii
  • układ odpornościowy
  • łagodzenie objawów alergii
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • poprawę perystaltyki jelit
  • zapobieganie biegunkom i zaparciom
  • neutralizację toksyn wytwarzanych w organizmie przez drobnoustroje patogenne
  • poprawę krążenia krwi i wzmocnienie naczyń krwionośnych
  • poprawę aktywności fizycznej i umysłowej
  • poprawę wyglądu skóry
  • spowalnianie procesów starzenia komórek


Skład podstawowy wszystkich koncentratów: kompleks żywych i aktywnych szczepów bakterii probiotycznych (66,7%) (PEŁNA IDENTYFIKACJA SZCZEPÓW)ekstrakt procesu fermentacji roślin ziołowych, warzyw i owoców (33,3%) w zależności od odmiany koncentratu ( Chmiel, Głóg, Topinambur, Owoce lasu, Mięta).

Zalecane spożycie podczas posiłków:
Dorośli: od 10 do 15 ml (2-3 łyżeczki) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 100 ml wody lub z innym dowolnym napojem.
Dzieci powyżej 3-go roku życia: 5 ml (1 łyżeczka) 3 razy dziennie rozcieńczone w ok. 50 ml wody lub z innym smacznym napojem.

Zaleca się spożywać z posiłkiem, nie na czczo. jednak nie jest wskazane podczas spożywania gorących posiłków oraz napojów. 

Koncentraty charakteryzują się wysoką aktywnością bakteriobójczą – posiadają zdolność zwalczania: mikroorganizmów chorobotwórczych w tym drobnoustrojów powodujących zakażenia u osób z obniżoną odpornością (Pseudomonas aeruginosa); zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność i powodujących zakaźną listeriozę (Listeria monocytogenes); Salmonelli powodującej zatrucia pokarmowe; gronkowca złocistego bakterii chorobotwórczej odpowiedzialnej za wiele zakażeń; Escherichia colli mogących powodować u człowieka uciążliwe zakażenia i takie schorzenia jak zatrucia pokarmowe, zaburzenia pooperacyjne, czy szpitalne zapalenia płuc oraz charakteryzują się odpornością na antybiotyki z grupy streptomycyna i tetracykliny, skuteczną ochroną przed patogenami grzybowymi odpowiedzialnymi za produkcję niebezpiecznych mykotoksyn, odpornością bakterii probiotycznych i ich zdolnością do przeżywania w agresywnych warunkach przewodu pokarmowego człowieka.

 

 

 źródła :

  1. Tompkins T, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011;2(4):295–303. PubMed
  2. Connolly ML, Tuohy KM, Lovegrove JA. Wholegrain oat-based cereals have prebiotic potential and low glycaemic index. Br J Nutr. 2012 Dec 28;108(12):2198-206. PubMed
  3. http://www.pharmaprogress.pl/produkty/intestin/

                                                                                


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  473 526  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

Zielarka.Tak mówią o mnie Ci, którym kiedykolwiek pomogłam powrócić do zdrowia. Nazywają mnie także wiedźmą , bo wiedźma to kobieta, która wie wszystko o ziołach i naturalnych sposobach przywracania równowagi zdrowotnej. Zbieranie i poznawanie leczniczych i magicznych właściwości roślin stało się moją pasją.Dlatego wiem,że nie wszystkim pomagają te same zioła na podobne dolegliwości.Każda istota ludzka jest inną kombinacją chemiczną, psychiczną, charakterologiczną. Zielarka starannie dobiera zioła, preparaty roślinne i dietę tak aby proces zdrowienia następował w sposób właściwy naturze danego człowieka. Moje magiczne miejsce to Zaułek Zielarki pod opieką "Matki Boskiej Zielnej" w Łodzi przy ul. Zachodniej 6
www.zielarka.com.pl , tel.507 17 66 02

O moim bloogu

O ziołach, tajemnych i współczesnych przepisach przywracających zdrowie i radość życia, a także o tym co każda kobieta o zielarstwie wiedzieć powinna.

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 473526
Wpisy
  • liczba: 60
  • komentarze: 73
Galerie
  • liczba zdjęć: 0
  • komentarze: 0
Punkty konkursowe: 1455132
Bloog istnieje od: 3571 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Wpisy znajomych

Słownik internetowy

Horoskop

Bliźnięta

Niedziela aktywna, na spacerze, na rowerze lub przebieżce....Za sprawą korzystnych układów planet wpadniesz na wspaniały pomysł, który zechcesz zapisać - by później wcielić je w życie.

więcej na horoskop.wp.pl